неделя, 18 декември 2011 г.

Домашен уют и прясно изпечена питка

Най-обичам вечер, когато се приберем всички вкъщи, децата тичат из стаите, в очакване на вечерята, а пък аз се суетя около печката. Наоколо мирише на прясно изпечен хляб и домашен уют. В такива моменти съм най-щастлива.

Това, което ще ви предложа е една от най-любимите ни питки. Видях я в някакво списание, но кое - не помня. Наистина става всеки път и е невероятна.






Питка "Слънце"
Продукти: 1 и 1/4 прясно мляко със стайна температура
2 яйца
1 с.л олио
1 ч.л. сол
4 ч.ч. брашно /около 300 гр./
1 с.л захар
1 с.л. суха мая /около 15 гр./

Приготвяне на тестото:
Всички продукти слагам в тази последователност в машината за хляб. Меся на програма за тесто. Когато е готово леко замесвам тестото на ръка.
Начин на приготвяне на питката:
1. Отделя се една топка от тестото и се слага в средата в намазана с олио тава
2. Останалата част от тестото се разделя на две равни части, от които се разточват два кръга.
3. Единият се намазва с разтопено масло, отгоре се слага другия кръг. Притискат се леко и заедно се разточват до по-голям кръг.
4. Големия кръг се намазва с масло и се нарязва на 12 триъгълника /първо на четири, а после и всяка четвъртинка на три триъгълника/
5. Всеки триъгълник се навива на кифличка, като се почне от широката страна и се навива към тясната. Нареждат се около топката в тавата.
6. Оставя се да втаса на топличко за около 30 минути. Когато втаса се намазва с жълтък, разбит с няколко капки вода. Пече се във фурна на 190 градуса за около 20-тина минутки.

Забележка: Може да се направи с плънка от 1 яйце и сирене. Отгоре може да се поръси с маково или сусамово семе.


Да ви е сладко!






Пържени яйца с праз

Ето едно най-обикновено, но пък любимо мое и на моето семейство ястие - яйца с праз лук.
Приготвянето му е лесно, бързо, а резултатът - вкусен.



Продукти за 4 порции:
4 стръка праз лук
5 яйца
олио за пържене и сол

Приготвяне:
Нарязва се лукът, слага се в затопленото олио и се пържи. Бърка се често. Когато поомекне се добавя солта и разбитите яйца. Пържи се до готовност на яйцата.
Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Здравей чудесна питка си опекла!
    В блога ми има награда за тебе. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, много ми хареса питката и реших да я направя, но имам въпрос: млякото също е измерено в чаени чаши нали, също колко милиграма е чашата.

    ОтговорИзтриване