понеделник, 5 декември 2011 г.

Содени питки



Това са едни от любимите ми питчици, които правя, когато имам малко повече време. Тогава не пускам в ход машината за хляб, а сама омесвам тестото.
Приятно е да усещаш мекото тесто, което си пробива път между пръстите и започва да придобива нуждана конститенция, едва загатвайки за невероятния вкус, който ще придобие след слагането му във фурната.


Ето и рецептата за приготвянето им:

1 кофичка кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
2 с. л. олио
и брашно за меко тесто (около 500 гр.)



Приготвяне:
Брашното се пресява, прави се малко кладенче и вътре се слага яйцето, солта, олиото и киселото мляко, в което е прибавена содата за хляб. Омесва се меко и гладко тесто. Правят се 7 питки, които се оформят и се слагат в тава, която трябва да бъде набрашнена. Пече се в загрята фурна. След като питките са готови се поръсват с вода и се завиват с кърпа.

Съвети:
1. Може да се направи на отделни питчици или на една голяма питка.
2. Отгоре може да се направят фигурки, някаква украса или просто да се набоде с вилица.
3. Може да се намаже преди печене с жълтък от яйце и да се поръси със сусамово семе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар